P e t e r A t e n T h e a t e r

Marie au Bain, of de herrijzenis van een keukenprinses
 
3 dames
Uitgegeven door De Toneelcentrale nr 6985 BESTEL
 
In deze mini-musical maken we kennis met de titelheldin die op een punt in haar leven is beland waarop zij alleen nog troost vindt in het het feit dat zij ooit tot keukenprinses is uitgeroepen op de huishoudbeurs van 1961 in de Rai. Door zich op dit feit te concentreren probeert Marie au Bain aan de realiteit van alledag te ontsnappen. Haar man heeft haar verlaten en op culinair gebied komt er niet veel meer uit haar handen. Haar vriendinnen vinden het tijd worden voor een nieuw hoofdstuk in het leven van Marie en gaan samen met haar op zoek naar een nieuwe inspiratiebron (man) om wederom tot grote hoogten in de keuken te komen.
 
SUZETTE
En je was 't toch een beetje kwijt de laatste tijd.
 
MARIE
Wat was ik kwijt?
 
SUZETTE
Nou ja, je ging wel erg op de raclette-gourmetten in je kitchenette-toer. De makkelijke hap, zal ik maar zeggen. En de liefde van de man gaat door de maag. Dat heb je zelf gezegd. Maar goed, daar hangt 't niet alleen vanaf natuurlijk.
 
LORRAINE
Hoe je je culinaire hoogstandjes presenteert is minstens zo belangrijk.
 
SUZETTE
Dat heb jij ons nota bene bijgebracht.
 
LORRAINE
Je uiterlijke verzorging. Je gelukzalige glimlach boven een geslaagd gerecht.
 
SUZETTE
We begrepen van Jan-Boudewijn dat dat allemaal wat minder was geworden de laatste tijd.
 
MARIE
Ja. Ja, dat is misschien wel waar. 't Is ook allemaal zo gewoon geworden. Jan-Boudewijn, een kapitale villa, een inductiekookplaat met turbo-oven. 't Doet me allemaal niets meer.
 
LORRAINE
Wat verschrikkelijk!
 
SUZETTE
We begrijpen best dat je in een moeilijke fase zit, maar probeer jezelf uit het slop te trekken.
 
LORRAINE
Versier de man door jezelf te versieren!
 
SUZETTE
Een kwinkslag in de keuken. Een spannende corsage.
 
LORRAINE
Radijsje hier of daar.
 
SUZETTE
Een toefje crème fraiche op een nader te bepalen plek.
 
LORRAINE
Of gewoon een ordinaire prei op je dij!
 
Recensie in het Noord-Hollands Dagblad van maandag 18 december 2006 door Peter Roggeveen
 
Gré Berkhout, Marjan Aten en Margaret Tromp in Marie au Bain, of de herrijzenis van een keukenprinses foto: Bart Homburg
 
LOL IN MOLENMUSEUM MET MARIE AU BAIN
 
'Marie au Bain' is de titel van een kort toneelstuk dat iedere zondag wordt opgevoerd in het Molenmuseum als extra opluistering van de lopende expositie 'Wet de pot skaft'. Een heerlijk, kolderiek stuk, gespeeld door drie maffe, door de wol geverfde vrouwen.
 
Gelachen werd er gistermiddag volop in de bovenzaal van het Molenmuseum. Een volle bak amuseerde zich opperbest. Marjan Aten, Gré Berkhout en Margaret Tromp kun je dan ook om een boodschap sturen. Ze zijn alle drie al vele jaren lid van toneelvereniging WTG en kennen het klappen van de zweep. In het speciaal voor de tentoonstelling geschreven stuk van Peter Aten kunnen de dames zich naar hartelust uitleven. En dat doen ze dan ook met verve. Het speelt zich af in de jaren zestig waarin Marjan Aten als een chique, bekakt pratende Marie au Bain zich nostalgisch vastklemt aan de roem die haar eerder ten deel viel op de Huishoudbeurs in de RAI. Haar uitverkiezing tot keukenprinses betekende het absolute hoogtepunt in haar welgestelde bestaan. Maar roem is vergankelijk en als dan ook nog haar echtgenoot er vandoor is met een jeugdige slettebak ligt een depressie op de loer. Haar twee Gooise vriendinnen (Gré Berkhout en Margaret Tromp) proberen als echte kakmadammen de geknakte ziel weer tot leven te wekken. Dat leidt tot een zoektocht naar een andere man, die zich aandient in de persoon van dokter Otto Oetker.
 
Ronduit hilarisch wordt het als Marjan Aten na het proeven van een Gronings gerecht zich plotsklaps alleen nog verstaanbaar kan maken met een Groningse tongval. Dat staat weer garant voor doldwaze situaties. Dat alles wordt nog opgevrolijkt met enkele liedjes die steevast voor open doekjes zorgen.
 
Kortom, een heerlijk stuk, met veel vaart gespeeld, met Will Broerse als strenge regie-assistente en Guido Hagen als technicus aan de knoppen. En geheel in stijl kreeg na afloop van de voorstelling iedere bezoeker een plakje Groningse koek aangeboden.
 
Recensie in het Noordhollands Dagblad van maandag 3 december 2007 door Saskia Nassenstein
 
EEN OP HET LIJF GESCHREVEN VROLIJK NIEMENDALLETJE
 
De WTG-speelsters Marjan Aten, Gré Berkhout en Margaret Tromp hebben deze mini-musical ruim dertig keer gespeeld in het Molenmuseum. 'Marie au Bain' is een vrolijk niemendalletje over een ooit bekroonde en nog steeds op haar roem terende keukenprinses die niet meer in staat is haar man te bekoren met haar gerechten. Het verhaaltje, dat is doordrenkt van geestige woordspelingen, is geschreven op het lijf van de speelsters. Aten maakt in deze mini-musical optimaal gebruik van het komisch talent en de zangkwaliteiten van het trio.
 
Het stuk werd voor de eerste keer op een wat groter podium gebracht. Dat vergde wat aanpassingen in de vormgeving, maar het kwam de voorstelling ten goede. De talentvolle Aten heeft met 'Marie au Bain' een pareltje toegevoegd aan zijn lijst stukken.
 
Toneelgroep WTG met Marie au Bain, of de herrijzenis van een keukenprinses

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl